Jsou točité schody nebezpečné?

Schody se staly součástí našich každodenních životů. Najdeme je bez nadsázky v každé budově a obvykle je již ani příliš nevnímáme. Tomu pomáhá i fakt, že v dnešní době jsou standardizované, což znamená, že výška a hloubka jednotlivého schodu je stejná prakticky ve všech moderních schodištích, pokud není speciální důvod použít jiné rozměry. To se týká i počtu schodů v jednotlivých schodištích.

Díky tomu si za život vybudujeme svalovou paměť na to, jak je překonávat, a již se ani nemusíme příliš soustředit, když po nich jdeme. Tedy až do chvíle, než narazíme na nějaké atypické. Pak zjistíme, že jsme mnohem více nejistí a postupujeme mnohem opatrněji, uvědomujeme si každý krok.

schodiste2

Typickým příkladem mohou být točité schody https://www.kmkdesign.cz/schodiste-tocita. Pravda, příliš se s nimi nesetkáme, obvykle je najdeme jen ve starých budovách, avšak pokud po nich máme jít, necítíme se zrovna nejlépe. Důvodem samozřejmě je rozdílná hloubka schodu na obou jeho koncích. Proč je to pro nás ale tak obtížné?

Jednoduše řečeno, zde musíme délku kroku přizpůsobit tomu, po které části schodiště jdeme. A to není vždy jednoduché, zvlášť pokud jde nějaká osoba proti vám.

schodiste4

Můžeme se tedy ptát, proč tedy byly stavěny. Odpovědí je obrana sídla, neboť útočníci by museli bojovat levou paží, kdežto obránci by používali svou pravou. A vzhledem k tomu, že naprostá většina lidí jsou praváci, výhody jsou zde jasné.

Otázkou je, zda je tento typ schodišť dostatečně bezpečný. Přeci jen, naše instinktivně zvýšená opatrnost napovídá, že pravděpodobnost pádu je zde vyšší. A je tomu skutečně tak. Avšak toto zvýšení není až tak velké, především pak díky zábradlí.

To slouží jako opora a umožňuje nám bez problému sejít dolů. Přesto je dobré dávat si pozor. Přeci jen, zdraví máme jen jedno a věřte, že těch pár vteřin, které rychlým vyběhnutím či seběhnutím získáte, za zlomenou nohu skutečně nestojí.